مقاله زرشک

Barberry Paper

دانلود مقاله زرشک

مقدمه
زرشک از جمله درختچه های مقاومی است که ‏قابلیت رشد و تولید در زمینهای کم بهره با ‏آب شور را داراست و توجه بیشتر به آن، ضمن ‏بالا بردن ظرفیت تولید محصولات کشاورزی، در ‏حفاظت از خاک منطقه نیز می تواند موثر باشد. ‏مصرف زرشک به صورت تازه خوری به دلیل مزه ‏ترش آن معمول نیست، با تهیه فراورده های ‏متنوع نظیر مربا، مارمالاد، آبمیوه، نوشابه، ‏سس، ژله و… از زرشک ضمن جذب تولید مازاد ‏بر مصرف و ایجاد ارزش افزوده، می توان آنها ‏را هم به نام ایران به بازارهای بین المللی ‏معرفی نمود.‏
زرشک گیاهی بومی ایران است و نوع بی دانه آن ‏برای نواحی جنوب خراسان به خصوص قاین و ‏بیرجند شهرتی ایجاد کرده است.‏
در بعضی منابع در مورد پیشینه تاریخی زرشک و ‏مبدا آن این طور آمده است که اولین بار شخصی ‏به نام جعفر، کشت و تولید زرشک بی دانه را ‏در روستای افین از بخش زیرکوه شهرستان قاین ‏بنیان گذاشته است. گفته می شود وی در زمان ‏ترکمن تازی به اسارت ترکمنها درآمده، ولی ‏ضمن فرار از اسارت، در مسیر بازگشت درختچه ‏های زرشک بی دانه را مشاهده نموده و پاجوش ‏آن را به روستای خود منتقل کرده و کشت نموده ‏است. بدین ترتیب به نظر می رسد، نخستین محل ‏پرورش زرشک بی دانه روستای افین باشد که ‏دارای قدمت تاریخی است. احتمالا وی این نوع ‏زرشک را در منطقه شیروان در شمال خراسان ‏مشاهده نموده است.(۱۰)‏

تیره زرشک ‏Berberidaceae
به صورت گیاهان علفی، چندساله با برگهای ‏همیشه سبز و زود افت، اغلب خاردار و گاهی به ‏صورت درختچه یا حتی درختهای کوچک دیده می ‏شوند. معمولا انواع مختلفی از بنزیل ‏ایزوکینولین در این تیره موجود بوده و ‏بافتهای آن به علت داشتن بربرین (یک نوع ‏ایزوکینولین) زرد رنگ است. عناصر چوبی دارای ‏صفحات ساده سوراخداری هستند و گاهی اوقات ‏این بخش های سوراخدار به صورت آوندهای ‏نردبانی در یک صفحه مشخص بوده و تعداد ‏محدودی تیغه های افقی بین آنهاست. عناصر ‏تراکئید بدون مجرا همراه با منافذ ساده می ‏باشد. اشعه های مغزی پهن دارای سلولهای ‏مشابه یا به طور نسبی مشابه می باشند.‏
برگها متناوب، ساده یا مرکب (برگهای زرشک ‏ساده و دارای مفصلی در قاعده پهنک است) و به ‏ندرت قاعده ای است. گاهی اوقات برگها به خار ‏کاهش یافته است. دمبرگ دارای ۳، تا تعداد ‏زیادی دستجات آوندی است که تشکیل یک قوس و ‏یا دو حلقه را می دهند، استیپول وجود نداشته ‏و یا تحلیل رفته است.گلها منظم، کامل، منفرد ‏یا مجتمع به صورت خوشه، سنبله و یا شکل هایی ‏از پانیکول یا گرزن است. دمگل ها اغلب به ‏طرف قاعده تا شده است. نوع گلها پایینی بوده ‏و گرده افشانی در آنها توسط حشرات انجام می ‏شود. قطعات گل معمولا دوتایی یا سه تایی بوده ‏و در دو ردیف قرار دارند. هر گل دارای ۴ تا ‏‏۶ کاسبرگ براکته مانند در دو ردیف می باشد. ‏گلبرگهای داخلی بیشتر پرچمهای تحلیل رفته ‏گلبرگ مانند هستند که تولید نوش می کنند. ‏تعداد پرچمها ۴ عدد یا بیشتر است ولی اغلب ۶ ‏عدد می باشد و معمولا مقابل گلبرگهای دارای ‏نوش هستند. کیسه های گرده بساک معمولا ۴ عدد ‏است. مادگی یک برچه ای است ولی گاهی دو تا ‏سه برچه ای به نظر می رسد. تخمدان از نوع ‏بالایی است و تخمک از نوع واژگون یا نیمه ‏واژگون است و تعداد زیادی از آنها ممکن است ‏در حاشیه تخمدان روی جفت ضخیمی قرار گیرند. ‏خامه برجسته بوده و دارای ۳ لوب می باشد. ‏میوه بیشتر سته حبه ای است. ‏
این تیره شامل ۱۵ جنس و ۶۵۰ گونه بوده و ‏بیشتر در مناطق معتدله نیمکره شمالی پراکنده ‏است. مهمترین جنس های تیره زرشک عبارتند از ‏زرشک (۵۰۰ گونه)، ماهونیا(۱۰۰ گونه) و ‏پودوفیلوم. این هر سه جنس دارای مبنای ‏کروموزومی ۷ می باشند.(۶و۱۲)‏

فرمت فایل دانلود فرمت فایل: WORD

تعداد صفحات تعداد صفحات: 40